top of page

KAKO ODABRATI GARNITURU?

Pripremili smo vodič za vas!


Zašto je nekad dvosjed bolje rješenje od trosjeda? Kada odabrati kutnu garnituru? A kada kauč u kombinaciji s foteljom? Koža ili tkanina? Na ta, i na neka druga pitanja, odgovaramo u ovom članku.


kako-odabrati-garnituru-cadoro-zagreb-dvosjed-trosjed-fotelja-felis-salotti-larson
Model LARSON by Felis Salotti

Sadržaj


ŠTO UZETI U OBZIR PRI ODABIRU?


Kod odabira garniture morate svakako uzeti u obzir nekoliko kriterija prije kupnje, a to su:


  1. dimenzije prostora

  2. oblik garniture

  3. stil namještaja

  4. materijal i boja

  5. namjena


U članku ćemo pokušati podijeliti najbitinije informacije kako bismo vam pomogli u tom procesu. Ali prije toga, vrijedi naglasiti po čemu se kvalitetna garnitura razlikuje od jeftinije opcije na tržištu.


(ili možeti diretkno skočiti na prvu točku)



CIJENA JE ODRAZ KVALITETE


Kvalitetne garniture su... teške!


To je zato što imaju konstrukciju od punog drva i željeza najviše kvalitete, dok su jeftine garniture izrađene od iverice i laganije metalne strukture. Isto vrijedi za madrace i jastuke: primjetit ćete kako se mijenja gustoća materijala i time udobnost te sama kvaliteta izrade.


Razliku u kvaliteti možete prepoznati i u načinu šivanja. Kod skupih garnitura šivanja nisu skrivena, nego su istaknuta kako bi se mogla bolje naglasiti sama kvaliteta izrade. Naime, mjesta šivanja su najosjetljivija te će prva pokazati znakove propadanja garniture.


Tu dolazimo do ključne točke. Kvalitetan namještaj je ekološkije rješenje, jer njegov životni vijek može biti od 20, 30 i više godina uz odgovarajuću brigu. Isto tako, bolji namještaj dolazi s garancijom o izvornosti materijala, tj. da drvo korišteno u izradi dolazi iz certificiranih šuma.


Nakon ovog dužeg uvoda, možemo nastaviti s temom članka.



1) DIMENZIJE PROSTORA


Katalozi su napravljeni s ciljem da bi se dojmili kupcu s predivnim slikama i sjajnim kompozicijama. Međutim, prije nego li mašta i uzbuđenje preuzmu glavnu riječ, imajte na umu osnovne potrebe vašeg prostora.


Naime, nije samo bitno da garnitura stane u vašu prostoriju, ona mora biti zaista usklađena prema realnim prilikama stana. Kupiti preveliki kauč, koji će ugušiti ostatak namještaja i prostora, puno je lakše nego što se misli. Skladnost je riječ vodilja.


  • Prosječna širina dvosjeda je između 150 i 185 cm.

  • Prosječna dubina je od 90 cm, mada postoje i solucije s dubinom od samo 75-80 cm.

  • Trosjed je, u pravilu, širine od barem 200 cm.


Razmislite želite li pokraj garniture smjestiti lampu i/ili hoće li nasuprot nje biti neki stolić (što je najčešći slučaj). Morate predvidjeti da je minimalna udaljenost stolića od 50 cm kako bi se moglo sjesti bez dodirivanja stola.


Hoće li garnitura biti uza zid ili u povlaštenom položaju to opet ovisi o veličini dnevnog boravka. Tek nakon što ste ustanovili dimenzije i mogućnosti prostora možete početi razmišljati o tipu i obliku garniture.


kako-odabrati-garnituru-cadoro-zagreb-doimo-salotti-kutna-garnitura-newton
Kutna garnitura NEWTON by Doimo Salotti

2) OBLIK GARNITURE


Oblik garniture nije, dakle, isključivo pitanje estetske naravi, nego i funkcionalnosti.


Naravno da su dvosjedi, trosjedi i garniture na razvlačenje prvi odabir u manjim gradskim stanovima. Ako je prostor dovoljno veliki onda imate više opcija: od toga da ćete postaviti kutnu garnituru do kombinacije dviju garnitura ili garniture s foteljom.


Kutna garnitura L oblika je jedno od omiljenih rješenja. Ako se, pak, odlučite spojiti garnituru s foteljom, onda one ne moraju biti dio iste linije - dapače! To će vam biti savršena prilika da unesete malo mašte u stilu vašeg namještaja.


U pravilu, kutnu garnituru postavljate u razini sa zidovima i nije nikako idealna u sredini prostorije. Međutim, to se pravilo može malo i zaobići, tako da će vam strana poluotoka služiti kao fizička podjela unutar same prostorije. Najčešće to koristite u open space stanovima, gdje kuhinja i dnevni boravak nisu odvojeni. Na taj način dobit ćete vizualnu odvojenost i intimniju atmosferu.


kako-odabrati-garnituru-cadoro-zagreb-kutna-garnitura-fotelja-tabure-pianca
Kutna garnitura u kombinaciji s foteljom i tabureom... školski primjer! (Pianca)

3) STIL NAMJEŠTAJA


Garnitura je jako istaknut i važan element u vašem domu! Jako je bitno da garnitura reflektira po izgledu i položaju sveukupnu atmosferu koju ste stvorili u vašem stanu s ostatkom namještaja.


Budite kreativni ako je stan moderan ali umjereni ako je ostatak namještaja klasičnog stila. Različiti proizvođači su se fokusirali na različite stilove, te su određeni brandovi vrlo uspješni u promicanju novih modela, dok su se drugi okrenuli stilskom namještaju, koji je pak tradicionalnog stila.


Ali i sam položaj garniture može preuzeti stilsku funkciju. U minimalističkom stanu, koji ima manje dekoracija i namještaja, savršeno paše kauč koji je u povlaštenom položaju u prostoriji. Na taj način garnitura postaje element oko kojeg se slaže ostatak namještaja.


Kvalitetan namještaj je ekološkije rješenje, jer njegov životni vijek može biti od 20, 30 i više godina uz odgovarajuću brigu.

kako-odabrati-garnituru-cadoro-zagreb-ditre-italia-garnitura-antique
Model ANTIQUE by Ditre Italia je odličan spoj tradicionalnog i modernog stila

4) MATERIJAL I BOJA


Ovisno o modama, neki su materijali popularniji od drugih. Međutim, ne postoji najbolji materijal za garnituru ako je kvaliteta izrade na najvišoj razini.


Danas, općenito u dizajnu, prevladavaju minimalizam i svjetlije kombinacije te je naglasak postavljen na prozračnost, dinamičnost i funkcionalnost. Stoga, tamna koža nije trenutno u modi, ali svako pravilo imat će uvijek i svoju iznimku.


Uostalom, koža je skuplji ali dugotrajan i kvalitetan izbor, te je skoro pa neizbježna ako je stan klasičnog stila.


Tkaninu se, pak, puno lakše održava i čisti, a talijanski proizvođači su usavršili i pojednostavili proces čišćenja tkanine. Ona se jednostavno stavlja u perilicu i lako vraća na mjesto. Postoje čak tkanine koje su u potpunosti otporne ne samo na prvljavštinu nego i na ogrebotine.


kako-odobrati-garnituru-cadoro-zagreb-doimo-salotti-trosjed-koza
Doimo Salotti je poznat po predivnim kožnim garniturama

5) NAMJENA


To je, možda, jedino pitanje na kojem imate odgovor od samog početka. Za što ćete koristiti garnituru?


Ako je ona posvećena udobnom gledanju televizije možete odabrati garnituru s dubinom većom od 90 cm, kako biste zaista mogli uživati u nogometnoj utakmici ili omiljenoj seriji. S druge strane, ako želite posvetiti vrijeme čitanju ili druženju s prijateljima potražite garnituru koja je prilagođena više sjedenju nego ležanju.


Ako se bavite turizmom garnitura na razvlačenje bi mogla biti jako zanimljiva opcija, jer time dobivate još jedan krevet na raspolaganju. Ali to vrijedi u svakom stanu: ako nemate dodatnu sobu za goste, možda je takav tip garniture idealno rješenje za vas.


kako-odabrati-garnituru-cadoro-zagreb-ditre-italia-dvosjed-na-razvlacenje
Dvosjed na razvlačenje brenda Ditre Italia
Prosječna širina dvosjeda je između 150 i 185 cm s dubinom oko 90 cm, mada postoje i solucije s dubinom od samo 75-80 cm. Trosjed je, u pravilu, širine od barem 200 cm.

ZAKLJUČAK


Nije lako odabrati pravu garnituru. Neovisno o vašem budžetu, opcije na tržištu su gotovo pa beskonačne. Međutim, ako unaprijed postavite jasne ciljeve i kriterije pri odabiru nove garniture, imat ćete zaista bolje iskustvo.


Nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli barem poneku korisnu informaciju koja će vam pomoći u daljnjoj potrazi za novom garniturom. Preporučujemo vam da pogledate našu ponudu garnitura, kako biste mogli usporediti različite primjere i proizvođače.


Slobodno nam se javite ako vam možemo pomoći na bilo koji način.


bottom of page